Seuraajan haaste: Oma jaksaminen ja arkinen ruokahuolto lapsiperheessä
Miten helpottaa arkista ruokahuoltoa pikkulapsiarjessa?
Sain @miialafi -Instagram tilille viestin, jossa pyydettiin arkea helpottavia vinkkejä vauva-arkeen. Tämä viesti ihan läikähti sydämessä, sillä aika samassa tilanteessa itse aikoinani aloitin ruokasuunnittelun. Meillä oli kotona kaksi pientä, vuoden ikäerolla syntynyttä lasta ja koen, että olin vasta opettelemassa koko lapsiperhearkea. Viestin lähettäjän mies tekee vuorotyötä, josta minulla ei ole omaa kokemusta, mutta yritän silti antaa parhaani mukaan joitain vinkkejä, omasta kokemuksestani käsin.
Hei! Kaipailisin vinkkejä arkeen. Meillä on kotona 4v sekä pieni vauva. Mieheni on hoitanut valtaosan ruoanlaitosta, mutta nyt hän on aloittamassa vuorotyön. Oma jaksamiseni huolestuttaa, koska mies on pian pois jopa kymmenen tuntia päivässä. Koen painetta siitä, kuinka jaksan tehdä kaikki ruoat, eli hakusessa olisi arkea helpottavia ja nopeita ratkaisuja. En haluaisi tarjota aina kalapuikkoja ja ranskalaisia, sillä minulle terveellisyys ja puhdas ravinto ovat tärkeitä. Otan siis ilolla vastaan kaikki vinkkivitoset! Latasin juuri 100 arkiruokaideaa, ehkä sillä pääsen ainakin alkuun, sillä ruokien keksiminen on todella vaikeaa. Olemme sekasyöjiä, mutta ainainen jauhelihan ja kanan syöminen kyllästyttää. Niitä tulee ostettua edullisuuden vuoksi.
Ymmärrän hyvin, että vauvan, nelivuotiaan ja vuorotyön yhdistelmä voi olla haastava. Tässä muutamia vinkkejä ja ideoita, joista voisi olla apua arkeenne. 💗
Suunnitelmallisuus - uskon, että se on ainoa avain siihen, että arkiruokailunne rullaavat jatkossa sujuvasti. Suunnitelman laatiminen saattaa tuntua raskaalta, mutta teidän ei tarvitse tehdä (ainakaan heti) mitään super tarkkaa, laajaa suunnitelmaa. Aloittakaa suunnittelemalla vaikka lista ruokia, joita viikon aikana syödään tai vaikka kolmen päivän ruoat kerralla. Mikä teille vain on sopiva taso. Suunnitelmallisuuden avulla, voitte pilkkoa ruoanlaittoa osiin. Minuakin olisi stressannut ajatus siitä, että joka päivä lounasaikaan olisi pitänyt kokata. Pienten lasten kanssa voi sattua mitä tahansa ja silloin ne kalapuikot todella ovat houkutteleva vaihtoehto. JA HEI! Kalapuikotkin on välillä oikein jees.
Ennakoikaa niitä päiviä kun olet yksin ja esivalmistelkaa edes osa aineksista, jos ruokien preppaus tuntuu paljolta. Neljävuotiaskin osaa varmasti olla jo apurina keittiössä ja se on sinullekin mukavampaa jos puuhastelette ennakkoon ilman kiirettä. Miehesikin voi varmasti edelleen osallistua arkiseen ruokahuoltoon, vaikka onkin ruoka-aikaan poissa. Keittojuurekset voi pilkkoa valmiiksi kylmään veteen jääkaappiin vaikka edellisenä päivänä, jolloin keitto valmistuu nopeasti. Uuniruoan voi valmistella vaikka aamulla vuokaan ja laittaa sen vain uuniin ennen lounasta. Tehkää jääkaappiin kulhollinen salaattia ja valmistelkaa rasiaan välipalahedelmiä jne.
Meillä ruoanlaitosta muodostui vauvavuoteen oma hetkeni, jolloin mies huolehti lapsista ja minä kokkasin kuunnellen äänikirjaa tai podcastia. Onnistuisiko sama teillä? Mies varmasti viettäisi mielellään aikaa lasten kanssa ja sinä saisit pienen hetken oman lempipodcastisi parissa! Minäkään en erityisemmin nauti ruoanlaitosta, mutta loin siitä itselleni ihan mukavan hetken. Valmistin yleensä kaksi isoa annosta eri ruokia (molemmista syötiin kaksi päivää, toista lounaaksi ja toista päivälliseksi) sekä jotain aamu-väli- /iltapalaa. Käytin tähän sunnuntaina tunnin ja minun piti laittaa ruokaa seuraavan kerran vasta keskiviikkona.
Itse suosin arkiruoissa nopeita ja helppoja reseptejä. Parhaita ovat uuniruoat, joissa ainesosat voi vain sekoittaa vuokaan ja lykätä sen uuniin. Usein meillä valmistuu erilaisia kiusauksia, pastavuokia ja makaronilaatikoita sekä pataruokia joissa perunat, juurekset ja liha tai kana kypsyvät kaikki kerralla. Uuniruokiin lisään usein pieniksi kuutioituja kasviksia tai kasvisraasteita, jolloin niitäkin tulee syötyä vähän huomaamatta enemmän.
Kun ruokia suunnittelee etukäteen, on helpompaa hahmottaa myös niiden monipuolisuutta ja terveellisyyttä. Meilläkin syötiin lähes aina kanaa ja jauhelihaa, mutta innostuimme testailemaan kasviproteiineja ja niistä on tullut iso osa meidän ruokavaliota. Tunnen ihan aitoa ylpeyttä siitä, kuinka paljon enemmän erilaisia kasviksia ja muita ruoka-aineita neljävuotias lapseni tuntee verrattuna parikymppiseen itseeni. Kasviproteiinit ovat myös todella edullisia. Mitäpä jos kokeilisitte vaikka aluksi yhtä kasvisruokapäivää viikossa?
Askelmerkit
1. Ottakaa avuksenne 100:n arkiruokavinkin lista sekä sen mukana olleet pohjat. Kerätkää sinne ruokia, joista voitte helposti kerätä viikon ruokalistoja.
2. Valitkaa jokin tietty päivä, jolloin suunnittelette tulevan viikon ruokia ja näpyttelette kauppatilauksen tai käytte isommin kaupassa.
3. Katsokaa miehen työvuorojen mukaan viikkoon seuraavat: 1) Sinun preppaushetki, valmistele muutama ruoka tuleville päiville. 2) Aamu tms. vuoroihin sopiva hetki, jolloin miehesi esivalmistelee ruokia tai tekee jotain valmiiksi. 3) Kasvisruokapäivä - kokatkaa ja tutustukaa koko perhe yhdessä!
Suosittelen merkkaamaan nämä ihan kalenteriin, jotta sinun ei tarvitse jatkuvasti pähkäillä, että pitäisi, pitäisi, pitäisi...
Kun joku ryhtyy toimeen keittiössä, tehkää kerralla enemmän! Kun kuoritaan porkkanoita, pilkotaan samalla tikut myös seuraavalle välipalalle jne.
Kun arkinen ruokailu on suunnitelmallisempaa, monipuolinen ja säännöllinen ruokavalio auttavat sinuakin jaksamaan paremmin! Kun preppailette ruokia etukäteen, tai ne on vähintään suunniteltu ja raaka-aineet löytyvät kaapista, myös sinulle on aina ruokaa kotona. Muistan, että kotona se oma lounas oli helpoin skipata ja korvata myöhemmin herkuilla. Olin monesti väsynyt ja kiukkuinen!
Suunnitelmallinen ruokahuolto usein myös tiputtaa hieman ruokakuluja. Oma stressini taloudesta helpotti kun kuukausittaiset menot pienenivät ja rahaa jäi myös säästöön. Syntyneen säästön voi myös käyttää voimavaroja lisääviin, arkea helpottaviin palveluihin. Kun itse aloitin, säästin satoja euroja kuukaudessa. Sillä olisin saanut tunteja siivousta ja hotelliyön JOKA KUUKAUSI! Säästöllä olisi myös kustannettu vaikka miehen palkaton vapaapäivä.
Muista, että täydellisyyteen ei tarvitse pyrkiä ja on tärkeää olla itselleen armollinen. Pienillä arkea helpottavilla muutoksilla voit tehdä suuren eron jaksamiseesi. Uskon, että vuorotyön ei tarvitse tarkoittaa sitä, että koko ruokahuolto kasaantuu sinun harteillesi. Sen toteutustapaa on vain mietittävä hieman uudesta näkökulmasta. Onnea ja tsemppiä uuteen arkeen, muista pitää huolta itsestäsi! 💗
💗 Miia Miialasta
Facebook-ryhmä Arkiruokavinkit lapsiperheille - liity mukaan! 🤩
Oletko jo tilannut Miialan uutiskirjeen?
Maksuton arkiruokavinkki joka viikko!
Voit peruuttaa uutiskirjeen koska tahansa.